UZAKTAN EĞİTİM VE EBEVEYNLER

Mart 2020’de dünyayı kasıp kavuran Covid-19 salgını sebebiyle MEB okullarda uzaktan eğitim sürecini başlatmıştı. Günlük vaka sayıları önü alınamaz rakamlara ulaştığı için eğitim-öğretimde aşamalı olarak yüz yüze eğitime geçme denemelerinde geri adım atıldı ve ara tatil sonrası uzaktan eğitime geri dönüldü.

Milyonlarca öğrenciler derslere EBA platformu üzerinden giriyor. Öğrenciler gibi veliler da tüm süreci evlerinden yönetmeye çalışıyor. Veliler, çocuklarının evdeyken eğitimlerinden kopmaması, bütün gün evde iken verimli ve keyifli vakit geçirebilmeleri için öğrencilere rehberlik etmek zorunda kalıyor. Hal böyle olunca her ebeveyn ev denen sınıflarda birer öğretmen oluyorlar. Peki anne babalara bu süreçte ne gibi sorumluluklar düşüyor? Uzaktan eğitim sürecinde veliler öğretmenlere ne gibi yardımda bulunabilir? Biraz bu konuya değinelim.

Pandemi Sürecinde Uzaktan Eğitim ve Anne Babalar

Her Ev Yeni Bir Sınıf

Uzaktan eğitimin başlamasıyla birlikte öğrenciler için eski rutinini – her ne kadar yerini tutmasa da -sürdürebileceği, okul olarak görebileceği kalıcı bir eğitim ortamına ihtiyacı var. Bu ortam sabit olmakla birlikte öğrencilerin odası veya evin uygun bir bölümü de olabilir.  Öğrencinin benimseyeceği okul ile ilişki kurabileceği; masası, kitapları, eğitim araç ve gereçleri gibi materyallerin bulunduğu bir ortam öğrenciyi derslere motive etmek için bir etmen olabilir. 

Ayrıca öğrencilerin uzaktan eğitime katılabilmesi için gerekli alt yapı olmalı. Maalesef internet ve bilgisayar bu sürecin olmazsa olmazı… Maalesef diyorum çünkü burada biraz eşitsizlik ortaya çıkıyor. Her evde internet ve bilgisayar bulunmuyor. Milli Eğitim Bakanlığı bu durum ile ilgili bazı projeler geliştirdi. Eba Destek Noktaları sayesinde evinde interneti veya bilgisayarı olmayan veliler çocuklarını bu EBA sınıflarına yönlendirerek derslerden geri kalmamalarını sağlıyor.  Ayrıca evinde tableti olmayan öğrenciler tespit edilerek bu öğrencilere tablet dağıtımı bunlardan bazıları… Bu çalışmalar uzaktan eğitimde karşılaşılan sorunları tamamen ortadan kaldırmasa da öğrenciler arasında eşitsizliği gidermeye yönelik olumlu çalışmalar olarak ifade edebiliriz.

Evde Ailecek Farklı Etkinlikler Yapılabilir

Covid-19 salgınından önceki süreçte öğrenciler okuldan yorgun gelebiliyordu. Ancak salgınla beraber vaktinin çoğunu evde geçirdiğinden evdeki aktiviteleri de eskisinden farklı olmalı. Burada iş yine anne babalara düşüyor. Yani gününün çoğunu odasında (yeni sınıfında) derse katılarak ve ders çalışarak geçiren çocuklar için yine odasında dinlenmek psikolojik olarak onları olumsuz yönde etkileyebilir. Ebeveynler olarak onlara eşlik edeceğiniz farklı oyunlar etkinlikler bularak, öğrencileri boş zamanlarını daha keyifli hale getirebilirsiniz. Onlarla okuma saati etkinliği yapabilir. Okuduğunuz kitapların ailecek değerlendirmesini yapabilirsiniz.

Yüz Yüze İletişim Önemli

Bildiğimiz gibi insan sosyal bir varlık. Okula gittiğinde her gün onlarca arkadaşını gören, sohbet eden, oyun oynayan öğrenciler, artık evde dört duvar arasında… Arkadaşlarıyla kısıtlı şekilde çoğu zaman internet üzerinden veya telefonla iletişim sağlıyorlar.  Normal süreçte çocuklar için konulan kurallar esnetilebilir. Çocuklar evde olduğu süre boyunca onlarla iletişi kurmak, ilgilenmek ve onlara rehberlik etmek anne babaların yapması gereken en önemli davranışlardan biridir.

1 Comment found on this post

    Sertal Eren

    güzel…

    Cevapla

Leave a comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.