Peki Ne Var Bu Kütüphanelerde? 

    Kitaplar biliyorsunuz ki bizleri heyecanlandırır, bilgilendirir; bazen mutlu, bazen ise mutsuz olmamızı sağlar. Aradığımız kitabı bulmak için kütüphanelere gideriz. Kitapların ve kütüphanelerin ne olduklarına, ne işe yaradıklarına kısaca bir göz atalım.  

       Kitaplar ile başlayalım konumuza. Hatırlamayabiliriz belki ama tanıştığımız ilk arkadaşlarımızdandır. Bizlere küçükken anne babalarımız okurdu, şimdi ise kendimiz okuyacak kadar büyüdük. Kitapların bazıları resimli bazıları ise resimsiz olur. Çoğu insan da resimli kitapları tercih eder. Ama bence bu tercih çok Y-A-N-L-I-Ş!!! Resimsiz kitaplarda yaşanan olaylardaki sahneleri, karakterleri kafamızda canlandırır; hayal gücümüzü geliştiririz. Oysa resimli kitaplarda her an için bir resim yerleştirilmiştir. Bizler kitapların ilk sayfalarını okur, sıkılırız doğal olarak. Oysa başı sıkıcı bile olsa sonunda beğenebileceğimiz, hoşumuza gidebilecek olaylar olabilir. Bir de kural vardır. Ama bu kural çok ama çok önemli. Sakın kitaba yeni başladığınızda ya da başlayacağınız da öncelikle kitabın sonunu okumayın, heyecanı kaçar. Unutmayın kitap her zaman sizin dostunuz olarak kalacaktır, kitapları sevin… 

O zaman şimdi de kütüphanelere gelelim. İlk kütüphane milattan önce Mezapotamya’nın Asur devletinin başkenti olan Ninova şehrinde yapılmıştır. Bu kütüphanenin adı da “Ninova Kütüphanesi”’dir. Tabi ki Ninova Kütüphanesinde bildiğimiz “Sherlock Holmes” gibi kitaplar yoktu. Kil tabletlerin üzerine çivi yazısı ile yazılmış ilk kitaplar vardı. Ama şimdi kütüphaneler çeşit çeşit kitaplarla dolu raflar, sınava çalışan öğrenciler, eski kitap kokuları ve dakika başı “Şşşşt, burası kütüphane” diye sizi uyaran kütüphane görevlileri ile dolup taşar. Peki sizlere bir şey soracağım. Heykeli Dikilen Eşek’i biliyor musunuz? Bu eşek yanındaki hasır sepetler kitap yüklemiş, bu şekilde de köy köy dolaşıp çocuklara kitap dağıtmıştır.

Buraya kadar sizlere kısaca kitapları ve kütüphaneleri anlattım. Umarım beğenmişsinizdir. Ve şunu asla unutmayın: 

        “KİTAP RUHUN GIDASIDIR.” 

1 Comment found on this post

    Elif

    😀❤️

    Cevapla

Leave a comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.